Cum sa iti alegi un sistem audio pentru masina ta

 

Partea 1 | Partea 2

Cumpararea unui sistem audio pentru masina poate ridica o problema pentru posesorii de masini daca nu se documenteaza atent asupra sistemelor de pe piata si asupra propriilor nevoi.

Componentele unui sistem audio vin cu manuale de utilizare, doar ca deseori acestea pot fi intelese doar daca esti de meserie inginer electrician.

Primul sfat pe care vi-l pot oferi este sa mergeti intr-un magazin de produse audio-video auto si sa rugati pe cineva sa va ajute cu niste detalii tehnice in scopul achizitionarii unui astfel de

sistem. In urmatoarele randuri voi incerca sa expun cat mai concis cativa pasi pentru a inlesni luarea unei hotarari potrivite.

Pasul 1

Cercetati cu mare atentie piata in functie de ce aveti nevoie (CD player, radio, casetofon, boxe stereo sau sistem surround. Site-urile de specialitate si sfaturile celor apropiati sunt bine venite.

Pasul 2

Hotarati-va asupra unui buget. Un sistem complet poate costa intre 400 de euro si cateva mii de euro.

Pasul 3

Ce inseamna pentru voi performanta maxima ? Daca va place stilul rock sau rap, puterea este cuvantul de ordine. Cautati un sistem cu o putere cat mai mare. Daca va place muzica clasica atunci trebuie ales un sistem cu o putere de nivel mediu unde nevoia unui sunet exceptional primeaza.

Pasul 4

Nu cumparati cate o componenta. Luati totul odata si testati sistemul complet. Fiecare componenta, indiferent de calitate, are propriile caracteristice sonice.

Pasul 5

Informati-va asupra tipurilor de boxe. Majoritatea sunt echipate cu 2 difuzoare : unul de basi (woofer) si unul de inalte (twetter). Cele cu 3 difuzoare mai redau curat si frecventele medii.

Proprietarii de masini mici pot opta pentru difuzoare individuale. In acest fel tweeter-ele vor fi amplasate in fata, iar woofer-ele in spate. Un astfel de sistem are nevoie de un amplificator cu

Pasul 6

Informati-va asupra sistemului central numit si receiver (cd player, dvd player, radio, casetofon si amplificator). Acest receiver vine livrat cu un amplificator care va alimenta boxele standard, venite din fabrica. Dar daca vreti un sistem de peste 400 de wati este indicat sa cumparati un amplificator profesional. Sunt multe marci si aveti de unde alege.

Pasul 7

Asigurati-va ca sistemul are iesiri auxiliare pentru interconectarea unor sisteme de egalizare sau unor amplificatoare mai puternice.

Pasul 8

Asigurati-va ca sistemul central este compatibil cu formatele MP3 si CD-Audio facute de voi acasa si eventual cu sistemele de radio satelitare. S-ar putea ca in viitor sa folositi aceasta functie. De ce sa nu fie acolo cand veti avea nevoie ?

Pasul 9

Alegeti sistemul central si boxele aferente in asa fel incat sa fie compatibile din punct de vedere al puterii. Boxele nu trebuie sa aiba o putere nominala mai mica decat cea a player-ului. Poate fi mai mare pentru ca mai incolo s-ar putea sa vreti sa va instalati un amplificator.